Loading...

Henk Zweerus & Hedwig Zweerus-Weber


Een kunstenaarsechtpaar, het komt vaker voor.
Bijzonder aan het koppel Hedwig Zweerus-Weber (1922–1987) en Henk Zweerus (1920–2005) was de volkomen gelijkwaardigheid waarmee ze naast elkaar stonden. Wel is Hedwig Zweerus-Weber een veel kortere tijd gegeven om haar oeuvre tot stand te brengen.

In 1948 traden zij in Amsterdam in het huwelijk, waar zij woonden tot 1962, waarna Delft hun domicilie werd. Zweerus werd in dat jaar de opvolger van Wenkenbach als lector Vormstudie en driedimensionaal ontwerpen aan de TH te Delft.
Na in de periode van 1969 tot 1978 in Bergen te hebben gewoond, werd Oosterbeek het nieuwe toevluchtsoord. Beiden woonden hier tot hun dood.  

Wat Hedwig Zweerus-Weber en Henk Zweerus gemeen hadden was het kiezen van een koers die aan de gebaande paden voorbij ging. Zij ontwikkelden hun artistieke bewustzijn in een tijd van schuivende grenzen en steeds meer artistieke vrijheid. Er hing elektriciteit in de lucht, zowel voor kunstenaars als voor het publiek dat van de, in hun ogen, extreme werken kennis nam:
het modernisme werd geboren. Amsterdam verkeerde in de toestand van een culturele aardverschuiving, met Sandberg en het Stedelijk Museum als epicentrum.
Zweerus stond er middenin, tekende samen met Constant Canadese soldaten op het Rembrandtplein om aan geld te komen. En leerde via Constant weer Appel en Corneille kennen. Ook maakte hij kennis met mensen als bijvoorbeeld Wessel Couzijn, Pearl Perlmutter. Desalniettemin gingen Henk Zweerus en Hedwig Zweerus-Weber hun eigen weg. In bepaalde opzichten waren zij tegenpolen. Terwijl Henk Zweerus de grootmeester is geworden van de hoekige vormentaal, excelleerde Hedwig Zweerus-Weber in ronde en vloeiende vormen.